Olu krāsošanas ceļvedis

header right image
header right image
header right image
feature shape
list feature

1. “Možais krāsojums”

  • olu-krasosana-kafija

    Lielākajiem aktīvistiem

    Iegūsti brūnas olas, novārot tās mundruma dzērienā jeb kafijā. ☕️ Ja vēlies iegūt intensīvu toni, pievieno ūdenim vairāk kafijas, kā arī 2 tējkarotes etiķa vai sāls. Izmanto malto kafiju vai kafijas pupiņas, lai iegūtu skaistu krāsu. Vāri olas kafijā vai arī novāri tās atsevišķi un atstāj novārījumā uz nakti.

2. “Melleņu zapte”

  • olu-krasosana-mellenes

    Dzīves baudītājiem

    Lai iegūtu olas zilā krāsā, izmanto mellenes. Tās var būt gan sasaldētas ogas vai arī ievārījums, vai kompots. Vāri olas ūdenī un tad liec karstā melleņu novārījumā, lai tās iegūtu skaisti zilu vakara debesu toni.

list feature
feature shape
list feature

3. “Viss mizās”

  • olu-krasosana-mizas

    Klasisko vērtību piekritējiem

    Sīpolu klasika vienmēr cieņā! Lai iegūtu sarkanbrūnas olas, novāri tās sīpolu mizās. Iemērcē ūdenī sīpolu mizas un ļauj tām nakti atpūsties. Vēlāk ieliec šajā ūdenī olas un tās vāri. Ja vēlies iegūt olas ar rakstiem, samitrini olu ar ūdeni, ietin olu drāniņā, pieliekot tajā graudaugus vai kādu zaļumu, piemēram, lapiņu vai ziediņu. Novārot olas, uz tām veidosies skaisti raksti un nospiedumi.

4. “Mīlestības vārdā”

  • olu-krasosana-teja

    Īstajiem romantiķiem

    Lai iegūtu olas kaislīgākajā krāsā, izmanto karkadē tēju. Jo sārtākas olas vēlies, jo vairāk karkadē lapiņu tām pievieno. Šai krāsošanas metodei labāk izmantot baltas olas, lai olu tonis ir intensīvāks.

list feature
feature shape
list feature

5. “Papardes zieds”

  • olu-krasosana-zalumi

    Visiem meža cienītājiem

    Nokrāso spilgti zaļas olas samteņu, piparmētras lapu un pētersīļu novārījumā. Pievieno ūdenim zaļos kareivjus un vāri olas. Lai iegūtu izteiksmīgu un spilgtu toni, krāsošanai izvēlies baltas olas.

6. “Veselības dzira”

  • olu-krasosana-ingvers

    Lielākajiem ballētājiem

    Ingvera sakne noder ne tikai imunitātes paaugstināšanai, bet arī olu krāsošanā. Pateicoties kurkumai un ingvera saknei, tu vari iegūt dzeltenas olas. Sarīvē ingvera sakni un ieliec to ūdenī, pievienojot tam kurkumu. Ievieto ūdenī olas un vāri.

list feature
feature shape
list feature

7. “Zilā kāpostgalva”

  • olu-krasosana-kaposts

    Nebeidzamiem sapņotājiem

    Sarkans kāposts palīdzes tev nokrāsot spilgti zilas olas. Saplēs kāpostu lapas, liec ūdenī un vāri. Atsevišķi novāri olas. Ļauj atdzist kāpostu novārījumam un ar vēsu prātu liec olas vēsā ūdenī. Atstāj olas novārījumā uz visu nakti, lai tās iegūtu skaistu toni.

Ticējumi

Laika apstākļi:

  • Ja Lieldienās līst, līs ik svētdienu līdz pat Vasarsvētkiem (jo arī debesis raud, zinot, ka rīt būs jāiet uz darbu).

  • Ja Lieldienu rīts ir skaidrs, būs karsta vasara (ja apmācies, bez panikas, mums joprojām ir cerības uz karstu vasaru).

  • Kas Lieldienu rītā agri ceļas, tam visu vasaru nāk miegs (it īpaši, ja esi guļava).

  • Pēc Lieldienām sākas silts laiks (jo tuvojas saulainā vasara);

Šūpoles:

  • Lieldienās jāšūpojas, lai vasarā nekostu odi un citi kukaiņi (neaizmirsti šo mirkli nofilmēt, lai vari uzrādīt odiem, kad tie lidos klāt).

  • Lieldienās daudz jāšūpojas, lai visu gadu nenāktu miegs (bet labāk laicīgi ej čučēt, lai nav jāmokās).

  • Lieldienās daudz jāšūpojas, lai mākoņi izklīstu un nebūtu lietaina vasara (cerams, ka tev ir trenētas kājas).

  • Jo augstāk šūpojas, jo labāka ir raža (omītes ražas dēļ ir noteikti jāpacenšas).

Par olām:

  • Kas olas ēd bez sāls, tas visu vasaru melos (ja pat apēdi bez sāls, melo, ka ēdi ar sāli, lai otrs tev nemelo).

  • Kas olas ēd ar Spilva majonēzi, tam visu gadu veselība.

  • Lieldienās jāvāra olas, lai augtu tikpat apaļi kā olas (bet, ja gribas notievēt, vāri olas pirms Lieldienām).

  • Kam, sitoties ar olām, ir stiprāka ola, tas dzīvo garāku mūžu (tāpēc spēlē līdz vinnē).

  • Ja bļodiņā, ar pirkstu griežot divas olas, tās sasitas, nākamajā gadā apprecēsies (līgaviņas sarosās!).

Par māju:

  • Kas Lieldienās pirmais iziet no mājas, to visu gadu pavada laime (jo laime vajā mūs visur).

  • Lieldienās nevajag malt dzirnavas un darīt citus trokšņainus darbus, lai pērkona negaisi un vētras nenodarītu postu (izvēlies arī klusi strādājošu blenderi).

  • Lieldienās nedrīkst plūkt zāli, lai tā neizkalstu (bet tik un tā, ja noplūksi zāli, tā kādreiz izkaltīs).

Par labklājību:

  • Lai iegūtu bagātību, Lieldienās jāēd zirņi (vai vismaz jāiet uz darbu).

  • Lai atrastu zudušas lietas, Lieldienās jāiet skaidas lasīt (it īpaši, ja mantas zudušas skaidās).

  • Lieldienās jāvāra olas, lai augtu tikpat apaļi kā olas (bet, ja gribas notievēt, vāri olas pirms Lieldienām).

  • Kam, sitoties ar olām, ir stiprāka ola, tas dzīvo garāku mūžu (tāpēc spēlē līdz vinnē).

  • Ja bļodiņā, ar pirkstu griežot divas olas, tās sasitas, nākamajā gadā apprecēsies (līgaviņas sarosās!).

Meklējot perfekto olu

perfekta-ola

Lai vārīšanas laikā olas nesprāgtu, izņem tās no ledusskapja un uz 1-2 h atstāj istabas temperatūrā.

perfekta-ola

Lai olas nokrāsotos vienmērīgi, nomazgā tās ar ziepēm.

perfekta-ola

Lai iegūtu rakstus uz olām, pirms vārīšanas uzzīmē uz tām kaut ko ar vaska krītiņiem vai sveces parafīnu.

perfekta-ola

Lai Lieldienu rīts nekļūst par pārbaudījumu, pēc vārīšanas ievieto olas aukstā ūdenī, lai būtu vieglāk tās nolobīt.

perfekta-ola

Lai ola spīdētu, iezied to ar sviestu vai eļļu.

perfekta-ola

Lai iegūtu mazas un neparastas olas, novāri arī paipalu olas, tās lieliski papildinās olu grozu.

block feature image